menu
Word Lid
Meer sluikstorten in Rumst. Amper boetes.

136 meldingen over sluikstorten kwamen er vorig jaar binnen bij de gemeente Rumst. Volgens oppositieraadslid Bart Claes (Vlaams Belang) moet de pakkans voor daders worden verhoogd.

Het voorbije jaar werd er op het grondgebied van de gemeente Rumst welgeteld 136 keer melding gemaakt van sluikstorten. Dat blijkt uit cijfers die gemeenteraadslid Bart Claes (Vlaams Belang) bij het gemeentebestuur opvroeg. Over hoeveel kilogram afval het gaat kon de gemeente hem niet meedelen.

“In Rumst blijven sluikstorten en zwerfvuil een plaag”, zegt Claes. “Op amper vijf jaar tijd is het aantal meldingen over sluikstorten bijna verdubbeld.” Het opruimen van het afval kost de gemeente handenvol geld. Rekening houdend met ophalings-, verwerkings- en personeelskosten gaat het wellicht om tienduizenden euro per jaar.

Weinig kans op een boete

“Dat is geld dat de gemeente zou kunnen gebruiken voor de aanleg van betere fietspaden of het onderhouden van onze parken en kerkhoven”, vindt Claes. Hij pleit voor de harde aanpak en een forse verhoging van de pakkans, onder meer door beter toezicht op gevoelige locaties. “De pakkans is uiterst klein”, zegt hij. “Het afgelopen jaar werd slechts één GAS-boete opgelegd en amper één proces-verbaal opgesteld. En dit voor 136 meldingen over sluikstorten. Dat is bijzonder weinig.”

Bijlage: vragen en antwoord aan Gemeentebestuur

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF